✔️Extrakt z borovice a tymiánuKoupel s citronovým, borovicovým a tymiánovým olejem je vhodná jako prevence nachlazení. Borovicový extrakt odstraňuje únavu a nervové napětí, stimuluje krevní oběh a má pozitivní vliv na ischias. Tato přírodní složka se prodává v lahvičkách a často se vyskytuje také v mořské soli a šumivých tabletách. ✔️Šalvěj a heřmánekKaždý zná antiseptické vlastnosti šalvěje a h...
Magazín o houbách a bylinkách
Magazín o houbách a bylinkách jsem vytvořila abych Vám přiblížila různé zajímavosti ze světa nejen medicinálních hub, ale také TCM a všeobecně různé zajímavosti, které jste třeba ani nevěděli. Také abych Vám postupně přidávala návody na sběr bylinek a jejich zpracování v domácím prostředí. Léčivých bylin i léčivého plevelu roste kolem nás mnoho. Stačí se jen dívat :-)
Výpis článků
Brusinky. Brusinky obsahují kyselinu salicylovou, což není nic menšího než přírodní aspirin. Čerstvě vymačkaná šťáva může snížit horečku, ale musí být zředěna teplou převařenou vodou. Na 50 g brusinek vezměte tři čtvrtiny šálku studené převařené vody. Můžete také přidat med nebo osladit cukrem. Pijte 0,5 šálku šťávy 3-5krát denně po jídle. ...
Amishové používali tento recept po mnoho let k léčbě různých onemocnění a k posílení imunitního systému. Tuto účinnou směs lze použít speciálně ke snížení cholesterolu a vysokého krevního tlaku. Zde je návod, jak připravit tento přírodní produkt: Suroviny: 1 stroužek česneku, nastrouhaný 1 lžička citronové šťávy 1 díl strouhaného zázvoru 1 lžička jablečného octa 1 lžička přírodního medu Př...
Krémové rizoto s brazilským žampionem Agarikus Recept pro 4 osoby 50g sušeného Agaricu 2 polévkové lžíce olivového oleje 1 polévkové lžíce másla 2ks šalotky 200g kulatozrnné rýže na rizoto 1dcl bílého vína 1l zeleninového vývaru 100g parmazánu sůl pepř Postup přípravy: potřebné množství Agaricu namočíme přes noc do mléka na olivovém oleji a másle zpěňte najemno nakrájené š...
Orgánem měsíce listopadu jsou Ledviny SHEN. Příchod zimy je datován na začátek listopadu po keltském svátku Samhain neboli Dušičkách. Je sklizeno a příroda se ukládá ke spánku. Energii je třeba si hlídat a chránit. Tuto důležitou funkci mají také ledviny, jejíchž párovým orgánem je Močový měchýř. Ledviny jsou kořenem života, zdrojem všeho Yin a Yangu a sídlí v nic...
Poslední mezidobí Země přichází v říjnu aje opět více ve znamení Žaludku (WEI), párového orgánu Sleziny (PI). Venku se ochlazuje, trávení se zlepšuje, ale pohybu ubývá. Výdej je menší a oba orgány mají sklon k plnosti. Na podzim je strava hutnější, více zimní, ale pořád je dostatek čerstvých potravin. Zkracující se dny nepřispívají dobré náladě, často přemítáme a vzpomínáme na...
Imunita dětí a recept na zdravou snídani podle TČM Na imunitě se očima TCM podílejí hned tři hlavní orgány - Slezina, Plíce a Ledviny. U dětí většinou bývají Ledviny silné, zato Slezina je ještě křehká a Plíce snadno podlehnou škodlivé Qi, kterou do jejich systému zafouká vítr, coby přenašeč "sta onemocnění". Když s přicházejícím podzimem a zimou děti nastydnou, mají...
Párovým orgánem Plic, jehož období přichází v září, je Tlusté střevo. Na fyzické úrovni je odpovědné za zahušťování stolice a vstřebávání vody neboli řídí tělesné tekutiny. Když vše nefunguje správně, objeví se zácpa nebo průjmy. Druhou funkcí je přeprava kalů, což odpovídá střevní peristaltice a vyměšování. Z emočního hlediska nám energie Tlustého střeva umožňuje nechat být vše nepotřebné a toxic...
Orgánem měsíce července je Slezina. Třetí meziobdobí Země patří Slezině a přichází v období letních prázdnin. Jeto období hojnosti a odpočinku, kdy je dostatek energie QI z potravy i ze slunce. Na rozdíl od lednového meziobdobí je zde spíše sklon k plnosti neboli problémům z nabytku. Trávení je v době největšího horka nejslabší, a proto Slezině v červenci vadí příliš kalorick...
Párovým orgánem Srdce je Tenké střevo, kterému přísluší nejvíce yangový měsíc roku - červen. Funkcí Tenkého střeva je oddělovat čisté od kalného v rámci pevné potravy. Kalné posílá dále do střev a čisté pomocí Sleziny rozptyluje do Srdce a Plic, odkud putuje dále do těla. V emoční rovině zastává stejnou funkci a pomáhá rozdělovat potřebné od nepotřebného. Největším problémem Tenkého střeva ...
Mouky získané z čerstvě namleté pšenice mají světle žlutou (béžovou) barvu díky obsahu karotenoidů xantofilů. Z této mouky vzniká lepkavé těsto, které se špatně zpracovává a vaří. Pokud mouka zraje tradičním způsobem, vystavením vzduchu po dobu několika měsíců, mouka zbělá.Aby se však proces urychlil a mouka byla měkčí a bílá, provádí se bělení pomocí chemických látek. Při bělení nyní vzniká jako ...
V Rusku v roce 1976 byly mikrolnné trouby trouby zakázány pro jejich škodlivé účinky na zdraví, protože o nich bylo provedeno mnoho studií. Zákaz byl zrušen začátkem 90.let minulého století po perestoice. Zde jsou některé výsledky výzkumu. Mikrovlnná trouba: Urychlí strukturální rozpad produktů. V mléce a obilninách vznikají karcinogenní látky. Mění elementární složení potravy, způsobující ...
