Říjen, měsíc žaludku WEI

Poslední mezidobí Země přichází v říjnu  aje opět více ve znamení Žaludku (WEI), párového orgánu Sleziny  (PI). Venku se ochlazuje, trávení se zlepšuje, ale pohybu ubývá. Výdej je menší a oba orgány mají sklon k plnosti.

Rijen-zaludek 400x250 Na podzim je strava hutnější, více zimní, ale pořád je dostatek čerstvých potravin. Zkracující se dny nepřispívají dobré náladě, často přemítáme a vzpomínáme na uplynulé léto. To vše stísňuje naši energii Qi a my se zbytečně stresujeme. Výsledkem je vnitřní horko, které se kumuluje v trávení a které může ještě podpořit náhlá změna počasí nebo nečekaný stres. Výsledek zná každý, kdo zažil stres před zkouškou - studené ruce a nohy, plnost v břiše, zejména v žaludku až s pocity na zvracení.

Situaci, kdy se v Žaludku smíchá horko a chlad, vyvolává také konzumace ledových nápojů nebo léky na bolest. Projevuje se nechutenstvím střídajícím se s vlčím hladem. Je třeba stravu odlehčit a zařadit více pohybu.

Žaludek však neovlivňují jen podnětyy fyzické. Každý v sobě nosí něco, co nedokáže "strávit", a všechny tyto záležitosti pak oslabují Žaludek. 

Plnost Žaludku souvisí s emocemi, pohybem a stravou. Někdy je třeba odvést žaludeční oheň, projevující se rychlým trávením, zápachem z úst nebo problémy s dásněmi a bolestmi hlavy. Často způsobuje stoupání trávicích šťáv a reflux. 

Jaké byliny a houby mít v domácí lékárničce?

Ohňovec (ohňovec brázditý, Phellinus linteus)
Vitální houba Ohňovec zchlazuje žaludeční oheň, odvádí vlhké horko, oheň i hlen. Pomáhá při problémech žaludku, chronických zánětech a kožních problémech. 
 
Kombinace jemně mletého Hericia, Chlorery a dalších látek, které ochlazují žaludeční oheň, snižují kyselost a posilují Yin Žaludku. Dá se použít i jako antacidum. 
 
Stoupající kalné (směs Ban Xia Xie Xin Tang)
Směs pomáhá rozptýlit blokády z promíchání horka a chladu v Žaludku. Harmonizuje Žaludek a brání žaludeční Qi stoupat v protisměru.
 
Nápoj sedmi statečných  (směs Ban Xia Xie Xin Cha k přípravě nápoje)
Harmonizuje žaludek a střeva s přítomností chladu a horka, vylučuje vlhko a horko z žaludku a střev, harmonizuje nadměrnou vrstvu (žlučník a tři ohniště) z nedostatečnosti žaludku a stahuje z protisměru vzbouřenou energii čchi. Rozpouští kumulace nahromaděné ve střevním ohništi.
 
Vysušení rýžových teras  ( směs Xie Xin Jian Wan)
Vylučuje vlhko a horko a horký toxin ze žaludku a střev, ochlazuje oheň ze středního ohniště a rozpouští kožní akumulace (abscesy, furunkly, vředy, ekzémy, akné...)
 

Které potraviny zahleňují? 

Zvýšená produkce hlenu je nepříjemná. Nutí nás smrkat, stéká do krku, nutí nás vykašlávat. Vedle tohoto viditelného hlenu existuje ještě "hlen skrytý", který vytváří blokády v toku energie Qi a tím i různé neobvyklé zdravotní obtíže. 
Hlavním orgánem zodpovědným za tvorbu hlenu je Slezina. Je-li oslabená, nedokáže přemě%novat a transportovat tekutiny v těle. Ty se začnou v určitých místech shlukovat a vzniká hlen. 
 
Pokud se chceme hlenu zbavit, je důležité stravováním posilovat Slezinu. Za prvé je třeba se vyvarovat jkídel vytvářejících vlhkost a zahlenění, jako jsou mléčné produkty, průmyslově zpracované sacharidy, sladkosti a vydatné či přehnaně umělými přísadami doplněné potraviny. Co se týče mléčných produktů, tak platí zásada - čím měkčí mléčný produkt, tím horší. Takže tvrdé sýry a máslo v přiměřeném množství jsou fajn. 
.
.
.
.
.
.